![](/media/lib/54/kwiaty-lnu-e2a2be91ebd8de0064fb3b4ebe3b8a8c.jpg)
Olej lniany zabezpiecza przed osteoporozą
24 listopada 2009, 09:50Po badaniach na zwierzętach naukowcy twierdzą, że uzupełnienie diety o olej lniany zmniejsza ryzyko osteoporozy u kobiet, które przeszły menopauzę bądź chorują na cukrzycę (International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health).
![](/media/lib/100/n-serce-6357a56d91dab988417f8b08c562933b.jpg)
Brunatny tłuszcz odpowiada za zimowy wzrost zgonów z powodu chorób serca
3 lipca 2013, 10:12Zimą na choroby serca umiera więcej osób. Wg szwedzko-chińskiego zespołu, wzrost śmiertelności można przypisać szybszemu wzrostowi blaszek miażdżycowych. Jest on spowodowany aktywacją brunatnej tkanki tłuszczowej przez chłód.
![](/media/lib/102/n-antybiotyk-bf0d6ce37544a32fc804770d7d744987.jpg)
Wpływając na mikrobiom, antybiotykoterapia oddziałuje na metabolizm glukozy
25 lipca 2018, 09:38Myszy z mikrobiomem przetrzebionym przez antybiotykoterapię (ang. antibiotic-induced microbiome depletion, AIMD) mają niższy poziom glukozy i lepszą wrażliwość na insulinę. Wyniki uzyskane przez naukowców z Instytutu Salka rzucają nowe światło na rolę mikrobiomu w cukrzycy. Powinny też dać lepszy wgląd w skutki uboczne obserwowane u pacjentów leczonych dużymi dawkami antybiotyków.
![Tran](/media/lib/3/1173352667_626215-bc571a5b2a52186e91cc53729aefc55d.jpeg)
Czemu kwasy omega-3 poprawiają nastrój?
8 marca 2007, 11:13Na dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Psychosomatycznego, które odbywa się w Budapeszcie, dr Sarah M. Conklin z Uniwersytetu w Pittsburghu przedstawiła wyniki badań swojego zespołu, wyjaśniając, dlaczego kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiają nastrój.
![](/media/lib/53/granat-bcea00d69ab94fb820f4b353b7edf005.jpg)
Jak sok z granatu zapobiega przerzutom raka prostaty
13 grudnia 2010, 13:24Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside zidentyfikowali składniki soku z granatów, które hamując ruch komórek nowotworowych oraz osłabiając ich przyciąganie przez sygnały chemiczne, nie dopuszczają do powstawania przerzutów raka gruczołu krokowego do kości.
![](/media/lib/142/n-sery-349832abdf0fff5226ecc6d3bd625682.jpg)
Wysokotłuszczowy nabiał zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2.?
3 kwietnia 2015, 09:54Najnowsze szwedzkie badania potwierdzają, że spożycie nabiału wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2. Sugerują też, że stoi za tym głównie nabiał wysokotłuszczowy.
![](/media/lib/379/n-susz-6ddbb8844cbc4be91382ecaa1690b860.jpg)
Dr Katarzyna Kasperkiewicz o dobroczynnych i magicznych właściwościach kompotu wigilijnego
25 grudnia 2019, 09:54Tradycyjny napar z suszu zwykle pijemy raz w roku, podczas wigilijnej wieczerzy. O jego niezwykłych właściwościach zdrowotnych, ale też magicznych, związanych z wierzeniami, mówi dr Katarzyna Kasperkiewicz z Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.
![](/media/lib/33/jogurt-9859a12e9e8a1bcc1310742e198a59e8.jpg)
Nabiał ma 9 tysięcy lat
7 sierpnia 2008, 10:04Ludzie wytwarzają nabiał od co najmniej 9 tysięcy lat. Naukowcy doszli do takiego wniosku po zbadaniu resztek z ponad 2 tysięcy glinianych naczyń z Europy, Bliskiego Wschodu, głównie Turcji, i Bałkanów. Jogurt, ser, sklarowane masło ghi (ghee) i inne tego typu produkty dobrze się przechowują, więc z nadwyżek mleka można było zrobić np. zapasy na zimę. Poza tym są łatwiej przyswajalne i nadają się dla osób z nietolerancją laktozy.
![](/media/lib/59/jogurt-z-truskawkami-e9e218e088d04028ad30c6c75932b530.jpg)
Odtłuszczony jogurt zwiększa ryzyko astmy u dzieci
19 września 2011, 09:24Jeśli ciężarna kobieta codziennie zjada jogurt niskotłuszczowy, wzrasta ryzyko, że u jej dziecka w przyszłości rozwinie się astma lub alergiczny nieżyt nosa. Ekaterina Maslova, szefowa zespołu, która na co dzień pracuje w Harvardzkiej Szkole Zdrowia Publicznego, podejrzewa, że dzieje się tak, ponieważ w diecie matki brakuje działających ochronnie kwasów tłuszczowych.
![](/media/lib/254/n-emulsja-tluszczowa-z-dha-fa6845e36d2585d986dc1a10b9e66bb4.jpg)
Zastrzyki z omega-3 zmniejszają uszkodzenia mózgu po udarze
23 sierpnia 2016, 10:35Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Columbia (CUMC) odkryli, że jeden z kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza uszkodzenie mózgu w mysim modelu udaru.